Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните

...
Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните
Коментари Харесай

Oбещаха помощи на музикантите

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните създатели на свободна процедура у нас като еднократна помощ в изискванията на пандемията. Това значи, че към 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лв. плюс 1100 лв. осигуровки) като за задачата са планувани 4 267 000 лв.. Това оповестяват от държавната осведомителна работа.

Средствата ще бъдат обезпечени от Министерския съвет още идната седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които показаха настояванията на музикалните създатели на свободна процедура в България.

Все още не е ясно на какъв принцип ще се реализира подбора кой има право на финансова помощ и кой - не. 

Вчера в отворено писмо до премиера Борисов и министъра на културата Боил Банов, десетки известни артисти и музиканти желаеха незабавни обезщетения поради загубите от коронакризата. Творците твърдят, че са на ръба на оцеляването, а страната не им е помогнала по никакъв метод.

Обезщетението ще се отпуска за интервала на пандемията, в който музикалният отрасъл е претърпял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по правене на механизъм за компенсиране в изискванията на ковид, който е предоставен за осъществяване на министъра на труда и обществената политика Деница Сачева.



По време на срещата бяха сложени и други съществени претенции на музикалния бранш – смяна на Закона за радиото и малкия екран, в който да се заложи наложителна квота за лъчение на българска музика като изискване за приемане на лиценз и основаване на професионален указател на музикалния бранш.

Относно правенето на указател на изпълнителите от музикалния отрасъл министър председателят Борисов разяснява, че това е задача, която би трябвало да се извърши взаимно от министъра на културата и самите музикални реализатори. Министър-председателят акцентира, че ще бъде основана наложителна квота за лъчение на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за осъществяване при идващ управнически мандат.

Негативните мнения не закъсняха.

Сред тях се открояват обвинявания, че множеството музиканти до неотдавна са били съперници на статуквото, а в този момент се снимат и ръкуват с най-мастития му представител.

Появиха се и въпроси за какво множеството от тях не са защитили митингите на заведенията, макар че двата сектора са директно свързани. Има и неодобрение по отношение на това, че една дребна, само че разпознаваема от обществото група хора е употребена за политически пиар. Нещо, което Бойко Борисов не прави за първи път. 

Освен финансовия въпрос, реакции разсъни и предлагането за квоти за българска музика в медиите. Тази тематика всякога наелектризира забърканите в дебата. Един от отявлените съперници на подобен вид държавна поддръжка е Ицо Хазарта, който искрено счита, че сходна процедура не би била адекватна: 

" Като не умееш да направиш хубава ария – дай да създадем закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и малките екрани. "

Идеята за разпределяне на по 4350 лв. на към хиляда български музиканти е безусловно несправедлива и неприятна. Компенсации (а...
Posted by Ицо Хазарта on Saturday, 6 March 2021
 
Музикантите с отворено писмо до Бойко Борисов и Боил Банов
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР